Hestia Bilzen is een een VZW die werd opgericht in 2013.

 

Visie
Visie: “Iedereen is belangrijk bij Hestia Bilzen”.

Hestia Bilzen is een vereniging die constant in beweging is.  Waar iedereen belangrijk is en zich belangrijk voelt, zowel spelers als ouders.  Talent of minder talent, iedereen speelt mee, ongeacht het resultaat. Het plezier om te komen trainen en wedstrijden te spelen staat zeker voorop. Positieve coaching en motivatie haalt altijd het beste uit onze spelers… Voor onze jeugdploegen is winnen belangrijk, maar soms komt het ook wel eens op de tweede plaats. We streven naar een hoge graad van welbevinden.

Hestia Bilzen volgt de leerlijnen die uitgeschreven zijn door de VHV waardoor onze clubtrainers een kwaliteitsvolle training geven aan iedereen.  Deze leerlijnen worden ook doorgetrokken naar onze competitie- of oefenwedstrijden.

We hebben sinds 2019 een herenploeg in competitie, en in seizoen 2020-2021 zijn we er in geslaagd om een volwaardige damesploeg in competitie te kunnen brengen. op dit moment spelen onze heren 1 in liga 2, de heren 2 in regio, en onze dames 1 in 2e Nationaal, en de dames 2 in regio.

Er heerst een familiale sfeer binnen onze club waar we als bestuur heel fier op zijn. Getuige hiervan zijn de vele helpende handen op onze evenementen, fithandbal dat erg in trek is, tornooitjes, thuiswedstrijden, familiedag … Dit alles wordt druk bezocht door ouders, grootouders, familie en vrienden… 

 

Waarom Hestia ?
Hestia is de Griekse godin van het huis en de haard, het gezin, de familie en de gemeenschap en het haardvuur. Ze is de oudste zus van Zeus maar wordt als jongste ervaren. Hestia is bescheiden en bemoeide zich niet met ruzie of oorlog. Hestia wordt omschreven als mysterieus maar rustig en vriendelijk, haar uiterlijk is eenvoudig, met nauw aansluitende kleding en het haar eenvoudig gekapt.

Wanneer mensen in de tijd van de goden gingen verhuizen, namen zij vaak een stukje hout uit het haardvuur mee, zodat er in de nieuwe woning zeker vuur en daarmee warmte en gezelligheid zou zijn. Er wordt gesuggereerd dat wanneer er vandaag een (haard)vuur wordt ontstoken, nog steeds de godin Hestia wordt opgeroepen. Hestia behoorde tot één van de twaalf goden die op de berg Olympus woonde. De vlam van het Olympisch vuur werd aangestoken met het heilige vuur van de godin Hestia.

 

Hestia Bilzen?
De omschrijving van godin Hestia belichaamt veel van Hestia Bilzen: een ‘familiale vereniging waar ‘een warm vuur brandt’; een kleine, bescheiden club tussen ‘de grote traditieclubs’, met spelers en trainers ‘vol vuur’, gebrand op sportieve prestaties maar een vereniging die niet meedoet aan té competitief of onsportief spel. Hestia Bilzen is eenvoudig en bescheiden, en geeft belangrijke waarden mee aan zijn spelers voor hun verdere handballoopbaan (‘het haardvuur met stukjes hout meegeven’).

Logo
De vlammen komen terug in het logo waarbij Hestia ‘een handbal vol vuur’ laat zien.

Doelstellingen
We willen een kwaliteitsvolle werking verderzetten. Het engagement en de teamspirit vergroten naargelang de leeftijd. Handbal is een teamsport. Alsmaar meer moet het hele team er voor gaan. Niet enkel fun, maar ook samen willen trainen en vechten voor de winst.